Meer weten?

Bel 030 – 262 73 74 of gebruik ons contactformulier voor vragen, reserveren of een vrijblijvende offerte.

Geschiedenis

Eind 19e eeuw lieten de puissant rijke Baron Etienne en Barones Hélène ter meerdere eer en glorie van de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar een kasteel bouwen van on-Nederlandse allure: Kasteel de Haar.

Kasteel de Haar

Een kasteel met 200 kamers, torens en transen en een enorme overkapte binnenplaats is uniek in Nederland. De bekende architect Cuypers, bekend van onder andere het Centraal Station in Amsterdam, werd ingehuurd voor de bouw. Het dorp Haarzuilens werd er speciaal voor verplaatst.

Jonge beplanting paste niet bij de grandeur van het park. Daarom werden volwassen bomen uit de Utrechtse Heuvelrug naar het park getransporteerd. Twee huizen in Utrecht maakten een bocht te krap voor de wagens. Daar was snel een oplossing voor: de huizen werden simpelweg afgebroken en vervolgens weer opgebouwd.

De fanatieke verzamelaars Etienne en Hélène vulden het kasteel met een bijzondere kunstcollectie. Van Ming tot Frans antiek, van wandtapijt tot speciaal ontworpen bestek. Veel van deze kunstschatten zijn nog steeds aanwezig in het kasteel.

Koetshuis de Haar

In dezelfde periode is Het Stalplein aangelegd met woningen voor het personeel, paardenstallen en stallingen voor rijtuigen en auto’s. De Grote Laverie diende als wasplaats voor de voertuigen.

Een eeuw lang heeft de familie van het kasteel mogen genieten. Dat deden vooral Thierry, kleinzoon van Etienne en Hélène, en zijn vrouw Gabriëlle. Zij brachten glamour en stijl naar Kasteel de Haar. Aansprekende namen zoals Brigitte Bardot, Sophia Loren en Roger Moore, Maria Callas en Michael Caine werden gefêteerd op het kasteel.

 

Stichting Kasteel de Haar

Een eeuw lang heeft de familie van het kasteel mogen genieten, tot de onderhoudskosten voor het kasteel en het landgoed niet meer te dragen waren. Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar bracht het kasteel en het omliggende park in 2000 onder in Stichting Kasteel de Haar. Het landgoed Haarzuilens, van 400 hectare groot, is in datzelfde jaar gekocht door de Vereniging Natuurmonumenten. Tegenwoordig kan iedereen van het kasteel en de omliggende gebouwen genieten.

Doel van de stichting

Stichting Kasteel de Haar wil de eenheid van het landgoed en het kasteel behouden. De Stichting vindt dat het kasteel nu en in de toekomst toegankelijk moeten blijven voor publiek. Zo kunnen bezoekers blijven genieten van het kasteel, het interieur en de omgeving.